A Constitutional Matter

Dr. Orly Taitz, Esquire

“I believe [Obama] is the most dangerous thing one can imagine, in that he represents radical communism and radical Islam: He was born and raised in radical Islam, all of his associations are with radical Islam, and he was groomed in the environment of the dirty Chicago mafia. Can there be anything scarier than that?” (Dr. Orly Taitz, Esquire)

President Obama mag dan wel de verkiezingen gewonnen hebben, maar dat weerhoudt de befaamde birther movement er niet van haar strijd verder te zetten. De inzet? Bewijzen dat Obama niet in de V.S. geboren werd, waardoor hij ook niet in aanmerking zou kunnen komen voor het presidentschap. De theorieën die daarrond circuleren zijn legio. Volgens sommigen is Obama een Kenyaans staatsburger. Anderen vermoeden dan weer dat hij als kind de Indonesische nationaliteit aannam. Maar dat Barack Obama geen geboren Amerikaan is, staat voor de birthers buiten kijf.

Eigenlijk zijn er twee soorten birthers. Er zijn mensen als Donald Trump, van wie je je kan afvragen in welke mate hij zelf de onzin gelooft waarmee hij met de regelmaat van de klok komt aandraven. Mensen voor wie vooral telt dát ze iets zeggen en niet zozeer wát ze zeggen. President Obama gaf in 2008 immers al een uittreksel vrij uit zijn geboorteakte en vorig jaar volgde het volledige document. Daarnaast zijn er ook nog de fanatici. Birther queen Orly Taitz valt onder die laatste categorie.

“The Mad Moldovan”

De 52-jarige Taitz werd zelf geboren in Chisinau, in het huidige Moldavië. In 1987 emigreerde ze naar Californië en daar werkte ze zich de voorbije tien jaar vooral in de kijker met een niet-aflatende stroom complottheorieën. Zo onderschreef ze onder meer claims dat Goldman Sachs de Amerikaanse schatkist beheert, dat farmaciereus Baxter International een dodelijk vogelgriepvaccin ontwikkelde en dat de Venezolaanse president Hugo Chavez eigenaar is van de software die Amerikaanse stemcomputers regelt. Sinds 2008 heeft ze haar pijlen vooral op president Obama gericht.

Met haar excentrieke blonde kapsel, dik aangezette oogschaduw en zwaar accent, lijkt ze ook zo te zijn weggelopen uit een povere B-film. En net als bij een slecht geschreven filmpersonage is ook bij Taitz een portie willing suspension of disbelief geen overbodige luxe.

“Let me answer!”

De theorie van Taitz gaat als volgt. Obama zou geboren zijn in Kenya, waarna zijn ouders naar Hawaï verhuisden. Daar zouden ze dan op basis van één – valse – getuigenis een Hawaïaanse geboorteakte hebben aangevraagd, wat ook verklaart waarom er geen enkele akte is van zijn geboorte (die is er wel) en waarom zijn geboorteplaats onbekend is (dat is ze niet).  En daar houdt het niet op. President Obama zou namelijk beschikken over 39 gestolen social security numbers, waarvan eentje van een overleden man uit Connecticut. Zijn paspoort is niet accuraat en zijn geboorteakte is een “piece of garbage”. Of toch iets van die strekking.

Orly Taitz, zwaaiend met allerlei documenten die haar theorieën moeten ondersteunen. Doorgaans ook het moment waarop haar interviews escaleren.

En dus ondernam Taitz juridische stappen. Naast tandarts is de Moldavische immers advocate, nadat ze online haar rechtendiploma behaalde. Ze spande een tiental rechtszaken aan op basis van het vermeende gebrek aan legitimiteit van de president, al heeft ze tot dusver – het moet gezegd – op dat vlak nog niet al te veel vooruitgang kunnen boeken. De zaken werden zonder uitzondering verworpen en een rechter in Georgia veroordeelde haar in 2009 tot een boete van $20,000 voor wangedrag. Ook haar pogingen om Obama – ondertussen met terugwerkende kracht – van de stembiljetten te laten schrappen in een aantal staten, blijven vooralsnog vruchteloos (in Kansas is nog een zaak hangende maar zelfs daar ziet het er niet goed uit).

Maar wat zou je willen, als je tegenstander het lijk van Osama Bin Laden – dat hij al enkele jaren in een ijsblok bewaart – in de strijd gooit, daags voordat jij je cruciale betoog gaat brengen in een zaak rond zijn vervalste geboorteakte en gestolen social security numbers. Een ongelijke strijd if ever I saw one. Of om het met de woorden van een volger van Taitz te zeggen: “I’m afraid we are doomed”.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment