I Am Not A Doctor

ABC News bracht deze week de resultaten van een Deense studie waaruit bleek dat er een link bestaat tussen griep tijdens de zwangerschap en het risico op autisme bij het kind. Koorts kan het risico op autisme verdubbelen, bij langdurige koorts is dat zelfs verdrievoudigen. Daaruit valt niet noodzakelijk af te leiden dat vaccinatie het risico op autisme verkleint, maar het lijkt wel een zoveelste ontkrachting van de claim dat vaccins autisme zouden veroorzaken.

Michele Bachmann

Zou Michele Bachmann het ook gelezen hebben? Bachmann, zopas herverkozen voor het Huis van Afgevaardigden voor de staat Minnesota, rekent zichzelf immers tot de groep sceptici die zich openlijk vragen stelt bij het nut – en zelfs de veiligheid – van vaccinaties. Eind 2011 richtte ze haar pijlen nog op Rick Perry, de Republikeinse gouverneur van de staat Texas. Perry had van zijn executive powers gebruik gemaakt om HPV-vaccinatie verplicht te maken voor jonge meisjes. HPV – of humaan papillomavirus – is een van de voornaamste oorzaken van baarmoederhalskanker.

Daar had Bachmann het niet zo op begrepen en ze uitte haar ongenoegen naar goede gewoonte ook wars van stoorzenders als kennis van zaken of gezond verstand. Dit is wat ze daags na een televisiedebat in de aanloop naar de Republikeinse voorverkiezingen van 2012 verkondigde op kabelzender MSNBC.

 “The governor chose by himself, unilaterally, to sign an executive order and put through the requirement that all innocent 12year old girls or 11year old girls in the state of Texas would be forced by the government to take an injection of what potentially could be a very dangerous drug.”

Het eerste deel van die uitspraak hoeft niet te verbazen. Als stichtend lid van de Tea Party Caucus in het Huis van Afgevaardigden gruwt Bachmann van een al te groot overheidsoptreden. Het idee dat iemand Jo(e) Average in zijn of haar zelfbeschikkingsrecht treft, wordt dan al snel een aanfluiting van de stichtende principes van de Amerikaanse staat, ook wanneer het gaat over een potentieel levensreddend vaccin. Zo werd het First Lady Michelle Obama ook behoorlijk kwalijk genomen toen ze Amerikanen meer groenten en fruit wilde leren eten. Wat dacht zij wel?

Het tweede deel van de uitspraak is iets verontrustender – “of what potentially could be a very dangerous drug”. Bachmann maakte met volgende anekdote meteen duidelijk hoe ze dat precies zag.

“I had a mother last night come up to me, here in Tampa Florida after the debate. She told me that her little daughter took that, uh, took that vaccine, that injection, and she suffered from mental retardation thereafter. It can have very dangerous side-effects. This is the very real concern and people have to draw their own conclusions”.

En laat dat nou net het probleem zijn. Bachmann werd scherp veroordeeld door de medische wereld voor haar uitspraken maar de schade is ondertussen wel aangericht. De vaccinatiegraad voor HPV is in de V.S. al betrekkelijk laag door de agressieve lobbymethoden van de religious right, die vreest dat vaccinatie zal aanzetten tot promiscuïteit. Als verkozen politici zich dan ook nog gaan mengen in een debat waar ze au fond weinig tot niets van af weten, zijn we nog veel verder van huis.

Bachmann nam wel een beetje gas terug nadat de zaak escaleerde. En dat deed ze op haar eigen onnavolgbare wijze.

“I have no idea. I am not a doctor, I’m not a scientist, I’m not a physician. All I was doing is reporting what this woman told me at the debate.”

Zo, dat was dan ook weer uitgeklaard.

Ondertussen geraken jaarlijks 6 miljoen mensen besmet met HPV in de V.S. en sterven er jaarlijks 4000 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Jammer dat het nut van vaccinaties dan nog altijd ter discussie staat.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a comment