Guns Don’t Kill People, People (With Guns) Kill People

Als iemand in een vlaag van waanzin besluit een bloedbad aan te richten door een semi-automatisch oorlogswapen leeg te schieten in een lagere school, dan zou dat tot nadenken mogen stemmen. Zeker als het niet over een geïsoleerde case gaat, maar over een maatschappelijk fenomeen en al helemaal als je erbij stilstaat dat men er in bepaalde Amerikaanse staten nog steeds van uit gaat dat een kindersurprise-ei meer schade kan aanrichten dan een ‘assault weapon’. En er werd ook nagedacht. Al waren de vruchten van al die geestesarbeid niet allemaal even geschikt voor consumptie.

Mike Huckabee houdt zijn eventuele kansen voor 2016 liever gaaf.

Mike Huckabee houdt zijn eventuele kansen voor 2016 liever gaaf.

Mike Huckabee, voormalig gouverneur van Arkansas en ‘presidential hopeful’ in 2008, toonde zich tot ieders ontzetting weinig verrast en verwees naar de toenemende secularisering van het onderwijs in Amerika. “We ask why there is violence in our schools, but we have systematically removed God from our schools”, stelde Huckabee op (uiteraard) Fox News. “Should we be so surprised that schools would become a place of carnage?” Op zich geen verrassende mening – Huckabee had afgelopen zomer na de schietpartij in Aurora als verkondigd dat Amerika niet zozeer met een “gun problem” als wel met een “sin problem” zat – maar de publieke verontwaardiging was van die aard dat Huckabee zijn woorden vrij snel bijstuurde.

Al kon het erger. Journaliste Meghan McArdle (The Daily Beast, Newsweek) was er evenmin van overtuigd dat wapens het probleem waren. Neen, waar het in Newtown was misgelopen was in de manier waarop men was omgegaan met de schutter. “I’d like us to encourage people to gang rush shooters, rather than following their instincts to hide; if we drilled it into young people that the correct thing to do is for everyone to instantly run at the guy with the gun, these sorts of mass shootings would be less deadly, because even a guy with a very powerful weapon can be brought down by 8-12 unarmed bodies piling on him at once.”

Zo, daar had Amerika even niet van terug. Voor iedereen weer goed en wel bij zijn positieven was gekomen, zond Charlotte Allen (The National Review) hen een gelijkaardige denkoefening voor. “Think of what Sandy Hook might have been like if a couple of male teachers who had played high-school football, or even some of the huskier 12-year-old boys, had converged on Lanza”, suggereerde Allen, terwijl ze een lans brak voor “male agression (can be a good thing)” en in één vlotte beweging ook nog eens de “helpless passivity” hekelde die eigen is aan een vrouwelijke omgeving als Sandy Hook Elementary.  You got that, America?

Niet iedereen was het eens met de redenering van Allen – omzeggens niémand was het met haar eens – niet in het minst Huffpostjournalist Jason Linkins, die het scenario vooral zag eindigen in “a big pile of dead, husky 12-year-old boys”.

En de NRA, de grootste wapenlobby in de VS? Die ging over tot radiostilte na het drama in Newtown. Tenminste, tot CNN-anker Piers Morgan NRA-CEO Wayne LaPierre een “dangerous, dim-witted, deluded menace to American safety” noemde, nadat hij eerder al zwaar had uitgehaald naar de posities van de wapenlobby omtrent wapenbezit. Dat leidde vooralsnog tot twee zaken.

Piers Morgen kijkt tegen een mogelijke deportatie aan – nou ja, niet echt natuurlijk, maar een petitie om hem het land uit te gooien, scoorde al meer dan 80,000 handtekeningen. En de NRA deelde haar kijk op de zaken met de wereld en stelde een oplossing voor om dergelijke schietpartijen in de toekomst te vermijden – plaats een gewapende agent in elke school (“The only thing that stops a bad guy with a gun is a good guy with a gun”). Omdat dat perfect normaal is. En ook wel omdat dat in 1999 in Columbine High School zo goed werkte.

Maar wat misschien nog het meest frappante is: het soort halfautomatisch geweer waarmee Adam Lanza 26 dodelijke slachtoffers maakte, bleek dit jaar een uitermate populair kerstcadeau. Go figure…

All I want for Christmas is an assault rifle.

All I want for Christmas is an assault rifle.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment