Winnaars en verliezers

President Obama won enkele dagen geleden, na een al bij al minder spannende verkiezing dan verwacht, een tweede ambtstermijn. Zoals gewoonlijk zijn er dan winnaars en verliezers.

DE WINNAARS

President Obama

Obama deed niet alleen beter dan de peilingen voorspeld hadden, hij won ook nog eens alle battleground states behalve North Carolina. En in de popular vote trok hij uiteindelijk ook aan het langste eind. Op Fox News kon men tijdens de verkiezingsavond niet genoeg benadrukken hoe zwak het mandaat van Obama wel was, maar die claim hield geen stand meer eens alle resultaten binnen waren. Nog een opsteker overigens: het lijkt erop dat de Republikeinen hun strijd tegen Obamacare definitief staken. “It’s pretty clear that the president was reelected, Obamacare is the law of the land”, aldus Huismeerderheidsleider John Boehner (OH).

De homogemeenschap

In Maryland werd eerder dit jaar het homohuwelijk al goedgekeurd in de state legislature en op 6 november sprak ook de bevolking zich uit voor het homohuwelijk. Ook in Maine – dat in 2008 het homohuwelijk al een in- en afvoerde – haalde een dergelijk voorstel het. In Minnesota verwierp de bevolking dan weer een verbod op het homohuwelijk. Three for three dus voor “the gay agenda”.

Planned Parenthood

Ook bij Planned Parenthood, de grootste voorziener van gezondheidsbijstand aan moeders en kinderen in de VS, zal er gejuicht zijn. Sarah Palin omschreef de organisatie ooit als de “Lensecrafters of big abortions” en hoewel er geen cent belastinggeld voor dat doel gebruikt wordt, had Mitt Romney al aangekondigd drastisch in hun budget te zullen snoeien. In dat opzicht kan ook Big Bird overigens weer opgelucht ademhalen.

Megyn Kelly (Fox News)

De zender domineerde de verkiezingscoverage en was vaak de eerste om staten toe te kennen aan één van de kandidaten. Het was de Decision Room van Fox die Ohio aan Obama toekende toen amper drie kwart van de stemmen geteld was en ook bij de meeste andere staten had Fox News de primeur. De stemming verzuurde wel enigszins naarmate de avond vorderde, maar dat mocht de pret niet drukken. Toch niet voor (een deel van) de kijkers.

DE VERLIEZERS

Mitch McConnell

De GOP had maar wat graag de Senaat overgenomen en lange tijd zag het er ook naar uit dat dat een haalbaar doel was. Dat was voor een aantal kandidaten besloot om de klok een paar eeuwen terug te draaien in een reeks bizarre uitspraken over verkrachting. Uiteindelijk zag de GOP zelfs twee zetels verloren gaan aan de Democraten, niet minder dan een afgang.

Karl Rove

Rove, de meesterstrateeg die George W. Bush aan twee termijnen in het Witte Huis hielp door de evangelical vote te mobiliseren, kende geen al te beste avond op 6 november. Toen Fox Obama tot winnaar uitriep in Ohio, sloegen bij Rove de stoppen door. Met de moed der wanhoop begon hij met cijfermateriaal in het rond te gooien, maar hij kwam uiteindelijk niet verder dan de stelling dat Obama Ohio “nog” niet gewonnen had. Hij werd daags na de verkiezingen ook kop van jut bij een aantal grote donoren, met Donald “The Donald” Trump op kop, die Rove via Twitter feliciteerde “on blowing $400 million.”

De Tea Party

Of toch op papier. Op electoraal vlak deed de Tea Party het behoorlijk belabberd. Tod Akin verloor een op papier gewonnen race in Missouri met ruime marge, Josh Mandell slaagde er in Ohio niet in zijn status van rijzende ster waar te maken en ook Richard Mourdock slaagde er niet zijn zetel in Indiana binnen te halen. Dat laatste is misschien nog het meest schrijnende voorbeeld. In 2006 haalde Dick Lugar – de man die door Mourdock werd gewipt in de Republikeinse voorverkiezing – die zetel nog binnen met 87% van de stemmen.Voor de zesde opeenvolgende keer.  Michele Bachmann had dan weer wel reden tot juichen, zij het bijzonder nipt. Ze won haar verkiezing voor het Huis in het meest conservatieve district van Minnesota met de kleinste marge in 50 jaar voor een zetelend Republikeins Congreslid. Maar niettemin kondigde de Tea Party aan nog meer naar rechts te zullen opschuiven. Het beloven interessante tijden te worden binnen de GOP.

This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a comment